Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Dačic

27. 11. 2007
Počátky Dačic jsou spojeny se vznikem osady nas brodem přes řeku Dyji na křižovatce obchodních cest, které spojovaly Znojemsko a jižními Čechami a Jihlavsko s Rakouskem. Nejstarší písemná zpráva o Dačiccích je zaznamenána v kronice Želivské a je z roku 1183. Toho roku si dává znojemský kníže a markrabě moravský Konrád Ota vysvětit v Dačicích kostel olomouckým biskupem Pelhřimem. V první polovině 13. století přešly Dačice do držení křížovníků s červenou hvězdou a o sto let později získali město páni z Hradce. Zřejmně již v této době užívali Dačičtí svá městská práva (dokládá to i městský znak odvozený od znaku pánů z Hradce - zlatá pětilistá růže v modrém poli doplněná písmenem "M" pod zlatou korunou.
Velkého rozkvětu dosáhlo město ve druhé polovině 15. století a zejména ve století 16. za pánů Krajířů z Krajku. Volfgang Krajíř z Krajku koupil dačické panství v roce 1459, v této době již ovládal z Landštejna celé českomoravské pomezí. Během let se Dačice staly sídelním místem Krajířů. Je to období rozvoje řemesel, obchodu, udělování cechovních artikulí, rozvoje stavitelství i kulturního života. V 16. století přicházejí do města italští umělci, především stavitelé, kteří změnili gotické město v renesanční. Domy dostávají renesanční štíty, vzniká nová radnice, oba zámky, věž kostela sv.Vavřince, roste i nová městská čtvrť kolem zámku. Město bylo obdařeno mnohými výsadami - výročními trhy, jarmarkem či soudním právem.
Počátkem 19. století se Dačice stávají zásluhou několika jednotlivců průkopníky v odborném školství a průmyslu. V roce 1820 zde zásluhou lesmistra Vincence Hlavy vznikla první lesnická škola na Moravě. V roce 1829 založili bratři Grebnerové v nedalekém Kostelním Vydří první řepný cukrovar moderního údobí v našich zemích a v dačické rafinerii byl vyroben roku 1843 prvni kostkový cukr na světě.
V polovině 19. století se výrazně mění postavení města v souvislosti s novou organizací veřejné správy. Dačice se staly sídlem okresuzabírajícího jihozápadní cíp Moravy se 180 obcemi. Sídlem okresního úřadu zůstaly Dačice s vyjímkou válečných let 1940-45 až do roku 1960, kdy po více jak sto letech ztratily sídlookresu a ocitly se spolu s dalšími moravskými městy a obcemi v Čechách.
Současné Dačice jsou přirozeným centrem širokého okolí. Za posledních 30 let se město značně rozrostlo, počet obyvatel se od roku 1960 zdvojnásobil. Ve městě nyní žije cca 7000 obyvatel a s přilehlými obcemi se tento počet rovná necelým devíti tisícům.

Zdroj: Dačice brána Podyjí
 

Náhledy fotografií ze složky Dačice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář