Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostka Cukru

15. 10. 2007

První továrnu na výrobu cukru vystavěli Arabové na ostrově Kréta okolo roku 1000 našeho letopočtu. První kostku cukru vyrobil Čech Jakub Kryštof Rad – ředitel rafinerie v Dačicích.

Cukrová třtina je rákosovitá rostlina podobná bambusu, která má původ na území Indie. V roce 1747 byl objeven další zdroj cukru – cukrová řepa. Cukrová řepa není náročná na podnebí, proto výroba cukru z této rostliny záhy převážila. Třtinový cukr je však zdravější než cukr řepný. Obsahuje více jednoduchých ovocných cukrů – glukózy a fruktózy.

V současnosti se používá cukr třtinový i řepný – a to surový, rafinovaný, hnědý a různě ochucený. Nerafinovaný cukr má původní hnědou barvu, rafinací (chemickým zpracováním) se odstraňuje melasa, která hnědou barvu způsobuje. Hnědý cukr má výraznou chuť a aroma, je šetrnější na hladinu cukru v krvi a navíc obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin.


Kostkový cukr
První kostku cukru vyrobil Jakub Kryštof Rad – ředitel rafinerie v Dačicích. Radova žena se poranila při sekání cukru z velké homole a nabádala manžela, aby vymyslel praktičtější tvar cukru. Vynález spatřil světlo světa v roce 1841, roku 1843 se kostky cukru poprvé objevily na trhu. Z Dačic se kostky dodávaly také do Vídně a prodávaly pod názvem „čajový cukr“. Dačické prvenství dnes připomíná žulový pomník u náměstí ve tvaru kostky cukru.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čech Jakub Kryštof Rad???

DuCh,7. 9. 2008 0:51

Někdo by zřejmě Rad z Rada udělal Čecha, ale důvěryhodnější zdroj je zřejmě zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Kry%C5%A1tof_Rad

Re: Čech Jakub Kryštof Rad???

Batters,10. 8. 2010 23:05

Vážení,
pokud jste navštěvovali hodiny dějepisu, tak byste měli vědět, že zemské hranice se čas od času mění. Jednoduchá odpověď. Vůbec nezáleží na době, po kterou cosi k čemu patřilo. Důležitý je pouze aktuální stav. Dačice jsou jihočeským městem.
Co by si o vás asi mysleli suchdolští nebo českoveleničtí, kdybyste je vraceli k Rakousku, a to jenom proto, že Vitorazsko patřilo delší dobu své existence k rakouskému mocnářství, než českému území.

Dobrou kostku.

kostka cukru

kopp,29. 11. 2009 11:43

cukrová řepa byla objevena 1747,
chyba v textu vznikla patrně přesmyčkou 47 a 74

Neodpustím si dodatek

Jíra,24. 9. 2008 16:05

Pod co patří dnes například moravská Jihlava, Moravské Budějovice, Třebíč, Telč a další města a obce? Také pod Čechy? Nebo snad pod Moravu? A potom, že blbost nekvete.

Nesmysl k nesmyslu a je to...

Jíra,24. 9. 2008 15:58

To je ono, nejprve je třeba udělat z jihomoravských Dačic jihočeské město, že leží na toku Moravské Dyje, to nevadí. Kostka cukru tak slavně vznikla v Čechách. A vynálezce, Švýcar, který přišel do jihomoravských Dačic působit? Omyl, on tenkrát nemohl vědět, že je v jižních Čechách. Spletl se. Asi zabloudil. Švýcar Jakub Kryštof Rad byl Jihočech! A basta! Nechť žije a cíleně vzkvétá blbost! V Česku!

Odpověď

Admin.,7. 9. 2008 18:12

Edelweiss:
Kdysi patříly mod Moravu ale dnes patří pod Čechy.
DuCh:
Zdroj je jenom jeden ale každý si ho upravil podle sebe.

Moravské Dačice

Edelweiss,7. 9. 2008 13:23

Dačice byli jsou a budou Moravské,takže pokus o Český vynález je blábol.Kostka cukru=MORAVA.A to je fakt!