Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dyje

18. 11. 2007

 

Dyje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedieTento článek pojednává o středoevropské řece. O obci v okrese Znojmo pojednává článek Dyje (okres Znojmo).

Dyje

Údolí Dyje z Hardeggské vyhlídky
Údolí Dyje z Hardeggské vyhlídky

Délka toku

235,4 km

Plocha povodí

13 419 km²

Průměrný průtok

43,9 m³/s

Světadíl

Evropa

Zdrojnice
Rakouská Dyje, Moravská Dyje
49°16′00" s. š., 15°31′35" v. d.
410 m n. m.
Ústí do
do Moravy
48°37′00" s. š., 16°56′26" v. d.
148 m n. m.
Protéká
státy Česká republika, Rakousko
V povodí
leží státy Česká republika, Rakousko
Hydrologické pořadí
4-14-02-001



Dyje (německy Thaya) je řeka v Rakousku (Dolní Rakousy) v Česká republika (Jihomoravský kraj) Délka toku činí 235,4 km, včetně Moravské Dyje 306 km. Rozloha povodí je 13 419 km²

Průběh toku

Moravská Dyje pramení nedaleko obce Panenská Rozsíčka cca 7 km jihovýchodně od Třešti na Jihlavsku v Českomoravské vysočině. Vlastní Dyje vzniká po soutoku s Rakouskou Dyjí pod městem Raabs an der Thaya v Rakousku. Údolí řeky Dyje má kaňonovitý charakter a pro jeho ochranu nejcennějších částí zachovaných mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem byl v roce 1991 vyhlášen Národní park Podyjí. Dyje zde vytváří unikátní říční fenomén s mnohými meandry, hluboce zaříznutými údolími bočních přítoků, nejrůznějších skalních útvarů a kamenných moří a vysokou pestrostí rostlinných a živočišných společenstev danou střídavou exposicí svahů od jižní až po severní, takže se zde nacházejí v těsné blízkosti jak lesostepní lokality pronikající z panonské oblasti, tak lokality dubohabrových lesů. Na vyhlášený Národní park Podyjí navázalo v roce 2000 vyhlášení Národního parku Thayatal na rakouské straně hranice. Území NP Thayatal navazuje bezprostředně na území NP Podyjí na české straně.

Po opuštění NP Podyjí obtéká Dyje velkým obloukem Mikulovskou vrchovinu s Pavlovskými a Dunajovickými vrchy a plní diskutabilní vodní přehrady Nové Mlýny pod kterými je její tok již téměř celý regulován, takže o původním charakteru řeky mohou nyní vypovídat pouze zbytky lužních lesů se zachovanými zbytky starých říčních ramen mezi Bulhary a Břeclaví.

Dyje končí svůj tok soutokem s řekou Moravou u Lanžhota v blízkosti česko-slovenské hranice cca 15 km pod Břeclaví.

Přítoky



Vodní režim

Průměrný průtok činí 43,9 m³/s.

Povodně

Povodí řeky bylo postiženo povodněmi v letech 1997, 2002 a naposledy v roce 2006. Na jaře 2006 došlo při povodních k přetečení a poškození všech přehrad na toku řeky. Povodeň nebyla schopna zadržet ani soustava nádrží Nové Mlýny a po jejím přetečení došlo k vážněmu poškození zámeckých zahrad v Lednici.

Využití

Vodní díla na Dyji

Tok řeky je v České republice uměle přehrazen na pěti místech:

Přírodní a kulturní zajímavosti

Řeka Dyje protéká jedněmi z nejkrásnějších míst na Moravě, nachází se zde spousta přírodních i kulturních památek:

Vodáctví

Dyje je vodácky velmi problematická řeka. V horní části protéká hraničním územím, a pak je vybudována Vranovská přehrada. Pod Vranovem je plavba zakázána díky národnímu parku Podyjí, dále následuje ochranné pásmo pitné vody. Pod Znojmem je pěkný meandrující úsek končící na státní hranici, kde je třeba mít povolení k plavbě. Pod Novými Mlýny je možné

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář