Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace o Dačicích

15. 10. 2007

Okres: Jindřichův Hradec
PSČ: 380 01
Nadmořská výška: 483 m
Počet obyvatel: 7 840 (k 31. 12. 2006)

Vznik Dačic

Nejstarší písemná zpráva o Dačicích je z roku 1183 v kronice Jarlocha, opata premonstrátského kláštera v Milevsku. Tohoto roku si nechal znojemský kníže a markrabě moravský Konrád Ota vysvětit v Dačicích kostel olomouckým biskupem Pelhřimem.

Jméno města

Pravděpodobně odvozeno příponou -ice od starobylého osobního jména Dak nebo Dač, domáckých podob jmen Dabor, Damir, Dalibor a znamená "ves lidí Dakových, Dačových".

Heraldický znak

Na modrém štítě je zlatá pětilistá růže s červeným středem a zelenými kališními lístky a nad ní zlaté latinské písmeno M pod korunou (znak vychází z erbu pánů z Hradce), nad štítem je dále kolčí helm s modrozlatými pokryvadly a královskou korunou.

Městský prapor

List praporu města tvoří tři vodorovné pruhy, a to modrý, žlutý a modrý v poměru 1 : 2 : 1. Poměr šířky k délce listu je 2 : 3.

Poloha

Na Moravské Dyji, v nejjižnějším cípu Českomoravské vrchoviny. (mapa)

Vzdálenosti

Brno 110 km
Praha 170 km
Vídeň 150 km

Nejbližší hraniční přechod s Rakouskem

Slavonice – Fratres (13 km)

Dačice podle Wikipedie

Dačice

Dačice

Dačice – znak Dačice – vlajka

status:

město

NUTS 5 (obec):

CZ0313 546127

kraj (NUTS 3):

Jihočeský (CZ031)

okres (NUTS 4):

Jindřichův Hradec (CZ0313)

obec s rozšířenou působností:

Dačice

pověřená obec:

Dačice

historická země:

Morava

katastrální výměra:

67,11 km²

obyvatel:

7 947 (2005)

zeměpisná šířka:

49° 05′ s. š.

zeměpisná délka:

15° 26′ v. d.

nadmořská výška:

577 m

PSČ:

380 01

základní sídelní jednotky:

19

místní části:

16

katastrální území:

11

adresa městského úřadu:

Městský úřad Dačice
Krajířova 27/I
380 01 Dačice

starosta / starostka:

Rudolf Hájek

Oficiální web: http://www.dacice-mesto.cz/
E-mailová adresa: meu@dacice.cz

Dačice (německy Datschitz) jsou moravské město ležící jižně od Telče na Moravské Dyji v nejižnějším cípu Českomoravské vrchoviny. V roce 1960 byly při komunistické správní reformě se svým okolím začleněny do Jihočeského kraje. Součástí stejnojmenného kraje jsou doposud.

Jsou přirozeným centrem jihozápadní Moravy, což je dáno nejen jejich polohou, ale i množstvím služeb, obchodů, firem, i řadou kulturních a sportovních zařízení, jako je kino nebo moderní sportovní stadion. Řada okolních rybníků, lesy, historické památky, i památná, pověstmi proslavená místa, dotvářejí malebný charakter města a okolního kraje. Ve městě se pravidelně pořádá také řada kulturních festivalů.

Historické jádro města je městskou památkovou zónou.

[editovat] Vznik města

První písemná zmínka o Dačicích pochází z roku 1183 z kroniky Jarlocha, opata premonstrátského kláštera v Milevsku, kdy si nechal znojemský kníže a moravský markrabě Konrád Ota vysvětit v Dačicích kostel olomouckým biskupem Pelhřimem.

Památky města

Dominantou města je renesanční věž zdejšího barokního kostela sv. Vavřince, viditelná ze všech směrů při příjezdu do města. Ve městě se nacházejí rovnou dva zámky - Starý a Nový zámek. Uprostřed Havlíčkova náměstí před Novým zámkem [1] poprvé doloženým roku 1591, se nachází barokní sousoší Mariánský sloup, zhotovené roku 1725. Ozdobou sousoší je šestiboká empírová kašna. Na severním konci zdejšího Palackého náměstí se pak nachází druhý tzv. Starý zámek, jenž je sídlem městského úřadu. Ten je postaven ve stylu renesance. Ve městě se také nachází františkánský klášter, jenž v současnosti náleží Řádu bosých karmelitek.

Zajímavostí je v prostoru před kostelem se nacházející žulový pomník kostky cukru, neboť ve zdejší rafinerii byl v roce 1843 vyroben J. K. Radem první kostkový cukr na světě.

Členění města

Město se člení na 16 místních částí (11 katastrálních území):

 

Náhledy fotografií ze složky Dačice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář